IF IT IS TO BE - IT IS UP TO ME































torsdag 21. juli 2011

Små rumpetroll:)

Tidligere i sommer fant vi en dam full av rumpetroll. Jeg ble like henrykt som ungene. Pappa pleide å ta oss med å finne slike kulper med rumpetroll da vi var små, og jeg elsket det. Så når vi fant de små skapningene, ble det jubel. Det tok ikke mange minuttene før vi var i gang med å fange dem i små begre som lå ved vannet. Og snart var det bestemt at vi ville ta med noen hjem og se om vi greide å få til frosker:) Vi lånte ei bøtte og fylte den med vann, tok med de vi kunne få tak i, og dro hjemover.

Etter et par dager var noen av dem døde, og vi hentet noen til. Jeg trengte å finne ut hva jeg skulle gjøre for å greie og holde rumpetrollene i live, og sjekket det ut med Norsk Herpetologisk Forening. De anbefaler å skifte ut litt av vannet regelmessig med vann fra der de ble funnet, samt skifte alt vannet en gang i uken. Når det gjelder mat er de altetende, men kan gjerne fores med flakfor for akvariefisk, da flakene flyter og ikke skitner til vannet på samme måte som for eksempel brødsmuler.  

Det var en artig tur da jeg puttet Sabine på 12 år i bagasjerommet for å passe på at det ikke skvulpet over.... Hun ville ikke at andre skulle se at hun satt der, og selvsagt ble vi stående i kø for å vente på at et tog skulle passere. Det var like før krampen tok henne der hun bøyde seg ned og prøvde å gjøre seg usynlig mellom bøtter og balje:) Og selvsagt skvulpet det over... :) Fornøyelig:)



Det har vært gøy å følge utviklingen til rumpetrollene. Først får de bakbein og så forbein. Etter hvert begynner halen å forsvinne. Mens de er rumpetroll holder de seg stort sett på bunnen, men når beina er utviklet og halen borte, svømmer de på overflaten. Vi plasserte en stor stein midt i baljen, som stikker litt opp over vannflaten. Da kan de små froskene ha noe å kravle seg opp på. Når halen er forsvunnet bør man slippe froskene ut i nærheten av der de ble funnet, slik at de lærer seg å fange innsekter.


Det anbefales ikke å ha for mange rumpetroll sammen, 10-15 stk er nok, skriver Norsk Herpetologisk Forening. Vann fra springen tåler de ikke da de er meget sensitive i forhold til vannkvaliteten. Av samme grunn anbefales det ikke å ha greiner eller planter i vannet. Da er heller røtter for å ha i akvarium å foretrekke.


Det har blitt noen turer til dammen med bøtter og spann. Hva gjør man vel ikke for et slikt fornøyelig og spennende prosjekt? Ingen flere rumpetroll har dødd, heldigvis:) Vi har sluppet tre ferdig utviklede frosker ut der vi fant dem, og nå er det tre til som straks er klare for naturen. Vita (vår vakre Sibirkatt) har flere ganger blitt tatt på fersken, sittende på steinen midt i baljen. Hun synes nok også dette er et interessant fenomen:)


Her ser du noen av våre rumpetroll og bittesmå frosker:)









I følge viltloven er det ikke lov å ha dyr i fangenskap, noe som da også gjelder rumpetroll. Spørs bare hvor mye mor og barn bryr seg om akkurat rumpetrolldelen av den loven.....

2 kommentarer: